Een speed pedelec kopen doe je zo!

Nieuws

Af en toe als ik naar mijn werk fiets word ik met een rotgang ingehaald door wat het lijkt een motor. Toch zijn dit toch echt fietsen! Het zijn speciale speed pedelecs, die heel hard gaan! Veel harder dan mijn gewone krakkemikkige fietsje. Omdat ik erg geinteresseerd ben in deze futuristische uitziende fietsen wijd ik er vandaag een blog aan! Hier lees je alles over wat deze speed pedelec nou eigenlijk precies is, wat de voordelen zijn, wat de regelgeving rond deze fietsen is en waar je ze kunt kopen! Veel leesplezier!

 

Wat is een speed pedelec precies?

Eerst dacht ik dat de speed pedelec gewoon een stoer uitziende elektrische fiets was! Dat is echter niet helemaal het geval. Waar de elektrische fiets maar tot 25 km/u trapondersteuning biedt, doet de speed pedelec dat tot maar liefst 45 km/u. Het was dan ook niet ingebeeld dat die dingen echt langskomen racen, ze kunnen dus echt zo hard! Vanwege deze hoge snelheid is het technisch gezien ook geen fiets, maar een snorfiets. Daarom moet er op een speed pedelec wat dingen zitten die je op een gewone fiets niet perse vindt. 

 

Wat zijn de voordelen van een speed pedelec?

Het grootste voordeel van de speed pedelec is natuurlijk de ontzettend hoge snelheid die het behaalt! Je bent actiever bezig dan op een snorfiets, en je ziet er een stuk stoerder uit, maar toch heb je het voordeel van de snelheid! Het is dus een ideale fiets als je werk net iets te ver weg is om met een gewone e-bike of fiets te doen. Daarnaast vind ik het zelf ook een voordeel dat je dus nog wel moet trappen, zo verlies je je dagelijkse beweging niet! Het enige wat veranderd is dat je veel meer afstand aflegt met dezelfde inspanning. 

 

Wat is de regelgeving rond de speed pedelecs?

Elke speed pedelec moet uitgerust zijn met een geel kentekenplaat, een fietshelm, een achteruitkijkspiegel, een claxon en een remlicht. Dit is verplicht omdat de fiets dus onder de categorie snorfiets valt. Het kenteken moet op de achterkant van de fiets gemonteerd worden. Daarnaast moet je de fiets registreren op naam bij het RDW. Ook is een WA verzekering verplicht, net zoals bij een auto. De minimumleeftijd om er op te rijden is 16 jaar, want het is een te gevaarlijk apparaat voor kinderen. Omdat de fiets onder de snorfiets valt, is een geldig bromfietsrijbewijs ook verplicht. 

 

 

Waar moet je opletten met een speed pedelec kopen?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten pedelecs, dus er zijn wat dingen waar je op moet letten tijdens een speed pedelec kopen. De actieradius van de fiets verschilt per merk, motor en accu. Ook het bereik van zo’n accu hangt af van het gebruik van de fiets, hoe zwaarder de ondersteuning hoe meer energie het kost. Tot slot zijn er nog verschillen in een verende of vaste voorvork en/of zadelpen, let hier dus ook op tijdens het aanschaffen!

Geef een reactie