Ouderwets op de gamecube

Nieuws

Ik ging laatst een GameCube kopen. De reden daarvoor was vrij simpel, ik had een ontzettend sterke behoefte om Mario Kart Gamecube editie te spelen. Ik weet ook niet waar die prikkel vandaan kwam om Double Dash te spelen. Maar toen mijn pakket binnen was snapte ik wat me ertoe dreef. Ik speelde het vroeger altijd met mijn broer. Ik besefte me dat ik hem al een tijd niet meer gezien had.

Jungiaans

Als student psychologie intrigeerde dit me meteen. Veel Jungiaanser dan dit wordt het niet, een onderbewust verlangen wat zich in een concreet object manifesteerde. Dat is een klassiek stukje droominterpretatie. Jung zei dat de meeste dromen je iets proberen te vertellen over jezelf. Het probleem is dat je onderbewuste wel ziet wat er speelt, maar toch moeilijk kan communiceren met je redelijke zelf. Daarom doet deze zijn best om op zijn eigen manier het duidelijk te maken. Daarvoor gebruikt je onderbewuste vaak symbolen. Deze archetypische patronen zitten in de mens. Het was wat Jung tot zijn werk dreef. Door over de hele wereld religieuze symbolen te vergelijken zag hij dat culturen die nooit met elkaar in contact waren gekomen vergelijkbare symbolen gebruikte. Na lang nadenken was het archetype zijn conclusie. Deze is nog steeds een fundamenteel onderdeel van psychologie. Daarnaast zie je dat dit idee nog steeds gebruikt wordt in bijvoorbeeld marketing.

Voorbeeld

Een vriend vertelde mij eens over een droom die hij had gehad. In die droom stond hij op stelten en kijk hij op mensen neer, en ervaarde daarbij een intens geluk. Het was voor hem een vreemde droom. Ik snapte echter vrij snel wat er aan de hand was. Waar wijzelf immers moeite hebben om onszelf te zien, zien anderen makkelijker onze gebreken. Hij was een sales jongen, en hij had een erg hoge dunk van zichzelf. Deze droom probeerde hem naar mijn inzicht te vertellen dat zijn eigendunk misschien een beetje te groot was geworden. Zo iets vreemds wend je onderbewustzijn aan om met je te proberen te communiceren.

Dagdroom

Na deze dag droom die werkelijkheid was geworden was het voor mij ook duidelijk wat ik moest doen. Ik pakte de telefoon en belde mijn broer. Uiteindelijk hebben we bijna twee uur aan de lijn gezeten en elkaar verteld hoe het er mee ging. Hij ging akkoord om een keertje langs te komen voor een potje Mario Kart. Blij ging ik verder met mijn dag. Tot ik slapen ging, en droomde dat een krokodil me opat. Wat zal dat nu weer betekenen.

Geef een reactie