Puur Hollands

Nieuws

In deze tijd van globalisering worden gewoontes uit verschillende landen dagelijks gedeeld met elkaar. Zo kijken we eigenlijk niet meer gek op als er gezegd wordt dat Chinezen een boer laten als zij het eten lekker vinden en juist een hapje overlaten als zij vol zitten. Of dat het onbeleefd is in Griekenland om een handpalm met gespreide vingers te laten zien (maar borden op de grond gooien doen ze niet meer). Toch zijn er best een paar dingen van de Nederlandse cultuur die buitenlandse mensen versteld zullen laten staan, al dan niet Nederlanders zelf.

Eetgewoontes

Het is geen geheim dat Nederland van kaas houdt. Het is hoe Nederlanders bekend staan: kaaskoppen. Ook stamppot, oliebollen, drop en stroopwafels zijn erg Nederlands. De gerechten bestaan in het buitenland eigenlijk niet. Kruiden- of ontbijtkoeken zoals Snelle Jelle zullen niet snel te vinden zijn, maar in Nederland zijn deze in vrijwel alle etenswinkels te vinden. En wat dacht je van appelmoes? Iets dat wel bekend is buiten ons lage landje, maar de hoeveelheden die gegeten worden zijn dat niet. Het is voor Nederlanders de perfecte extra bij een oude, vertrouwde AVG, maar ergens anders zul je dat niet snel vinden.

Feestdagen

Nederland heeft ook een paar gekke feestdagen. Sinterklaas kan nog wel. Het lijkt erg op Christmas, alleen is Sinterklaas dunner en heeft een iets controversiëlere hulp. Een ander verhaal is bijvoorbeeld de Elfstedentocht. Misschien komt dit omdat Nederland wel bekend staat als een koud land, maar niet- Nederlanders zullen niet snel begrijpen waarom er een ‘koorts’ ontstaat als het eindelijk koud genoeg is dat vriezen verwacht kan worden. Het is al een tijdje niet gebeurt, maar het halve land staat nog te popelen om weer lekker 200 kilometer te schaatsen.

Iets anders zijn prinsjes- en Koningsdag. Massaal kijken we elke derde dinsdag in september hoe de koning binnenrijdt in een gouden koets en een speech geeft. Op zijn verjaardag is bijna iedereen vrij en kan de dag nemen om spullen te kopen of juist te verkopen. Best gek eigenlijk.

Delfts blauw

Iedereen in Nederland heeft het wel eens gezien: delfts blauw. Al is het servies, een figuurtje van een molen, een bad- eend of toilet of staat het op een tegeltje. Delfts blauw is nog steeds overal te vinden. Het komt steeds minder vaak voor en het zit diep in de Nederlandse cultuur.

Andere gewoontes

Drie zoenen bij het binnenkomen en soms ook nog bij het weggaan. Er zijn genoeg mensen die dit een verschrikkelijke gewoonte vinden en toch wordt het nog steeds gedaan. Blijkbaar suggereert het enthousiasme en een beetje intimiteit, maar het is niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt. In andere landen is twee keer zoenen op de wangen de norm.

Nederlanders komen eigenlijk altijd op tijd. Landelijk is het normaal om zelfs iets te vroeg te zijn. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan iemands persoonlijkheid, want sommige mensen haten het om te wachten. Op andere plekken, zoals Latijns- Amerika, is het juist gebruikelijk om tot een uur te laat te komen.

Als laatst drinken Nederlanders koffie ’s ochtends en ’s avonds, bijna standaard. Bij het ontbijt en na het avondeten is het weer tijd voor een bakkie. En als je gek wilt doen, doe je er ook nog lekker eentje ’s middags.

Geef een reactie