DisplayPort: wat is het en wat kun je ermee?

Nieuws

Tegenwoordig zijn overal kabels voor te vinden. Elke telefoon heeft een andere aansluiting, elke computer heeft zijn eigen oplader en er zijn genoeg draadjes in het huis waar de afkomst een mysterie van is. Dit gebeurt zeker in mijn huis. Overal liggen draadjes en toch kan ik er geen vinden waarmee ik mijn computer om mijn TV kan aansluiten, zodat ik mijn video’s ook op mijn TV kan kijken. Maar er is één simpele oplossing: een DisplayPort kabel. Hieronder zal ik aangeven wat het is en wat je ermee kunt doen (in Jip-en-Janneke- taal natuurlijk, het hoeft niet moeilijker te worden dan het al is).

Wat is het?

De DisplayPort kabel is een kabel waarmee je gemakkelijk je laptop op de TV of op een andere monitor kan aansluiten. Dit geldt ook voor monitoren van verschillende fabrikanten. DisplayPort is helemaal digitaal, waardoor het niet zal reageren op verstoring of ruis. Andere kabels zijn dit niet, die kunnen ook analoog zijn. Analoge signalen kunnen traploos waarden aannemen, maar er kunnen wel willekeurige fluctuaties (of ruis) ontstaan. Dit zal dus geen probleem zijn bij een DisplayPort kabel. Omdat de DisplayPort kabel digitaal is, maakt de lengte van de kabel ook niet uit. Bij analoge kabels kan het voorkomen dat het signaal verzwakt naarmate het langs de lengte van de kabel gaat.

De DisplayPort kabel is ontwikkeld om de oude standaarden te vervangen en kan dus op verschillende videokaarten verbonden worden. Een videokaart is een interface (of koppelvlak) tussen een computer en beeldscherm. De kabel transporteert het digitale signaal van de computer naar een monitor. Als het signaal niet goed verwerkt kan worden, zal het terugschakelen naar een lagere resolutie.

Vaak wordt er nieuw apparatuur uitgebracht met meer mogelijkheden in verband met video. Dit kan bijvoorbeeld om een hoge resolutie of een hoger dynamisch bereik gaan. Om deze reden worden DisplayPort kabels geregeld geüpdatet.

Wat kun je ermee?

Zoals gezegd is een DisplayPort een handige manier om beeldschermen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld van een computer naar een monitor. Het is ook mogelijk om meerdere monitoren aan de computer te sluiten doormiddel van de kabel. DisplayPort kabels hebben een hogere bandbreedte en er kunnen meerdere signalen tegelijkertijd doorgestuurd worden. Dit betekent dat de verbinding sneller is dan bij bijvoorbeeld een HDMI- kabel.

Het kan voorkomen dat het apparaat dat gebruikt wordt geen DisplayPort aansluiting heeft. Dan is het mogelijk om een adapter te gebruiken. De adapter zet het analoge signaal om in een digitaal signaal doormiddel van een chip. Zo kunnen de voordelen van een DisplayPort toch gebruikt worden en kunnen video’s weer lekker vanaf de computer op ander beeldscherm bekeken worden!

Geef een reactie