De waarheid achter koffie

Nieuws

Het is één van de populairste dranken op het moment: koffie. Een heet bakje op een koude ochtend of eentje met ijs erin, er zijn genoeg soorten en smaken. Er zit haast wel voor iedereen wat bij. De smaak van koffie is ook goed te mixen met andere smaken, zoals chocola, waardoor het ook in andere vormen te consumeren is. Kortom, overal is koffie en overal zijn koffiebonen te koop. Daarmee zijn er ook veel mythes over de effecten van koffie drinken de wereld in gegaan. Koffie is niet goed of slecht voor iemand, als het in zekere mate gedronken wordt. Toch zijn er een paar voordelen en nadelen bij het drinken van koffie gevonden.

Voordelen

Een groot voordeel van koffie drinken is het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten. De antioxidanten in koffie kunnen de cholesterol verbeteren. ‘Goede’ cholesterol kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Ook helpt cafeïne in koffie het lichaam te stimuleren om meer vet te verbranden. Koffie zorgt voor een versnelling van de hartslag, waardoor het energieverbruik verhoogt wordt. Hierdoor worden vetten sneller in de bloedbaan gelanceerd en wordt het sneller verbrandt. En dat is weer leuk voor mensen die willen afslanken. Mensen die gewicht willen verliezen, hebben nog meer baat aan koffie drinken. Er zitten weinig calorieën in een kopje koffie. Natuurlijk verandert dit als er suiker, melk of room bij gedaan wordt, maar in een zwarte kop koffie van 250 ml zitten slechts twee calorieën.

Een ander voordeel zijn de positieve effecten op het brein. Koffie helpt tegen hoofdpijn en kan concentratie bevorderen. Cafeïne blokt bepaalde receptoren in het lichaam, zodat hoofdpijn zich minder snel voor zal doen en sneller weg zal gaan. Daarnaast werkt het stimulerend voor het vergroten van concentratie en alertheid. Dit komt doordat cafeïne het centrale zenuwstelsel (de zenuwen in de hersenen en ruggenmerg) stimuleert. Het zorgt ook voor meer wakkerheid, waardoor we het massaal lekker vinden om in de ochtend te drinken.

Nadelen

Elk voordeel heeft natuurlijk ook z’n nadeel. Zo zitten er aan koffie drinken toch ook een paar nadelen. Een groot nadeel is hoe verslavend koffie kan zijn. Per direct stoppen na dagelijks een paar koppen te drinken, kan zorgen voor hoofdpijn en concentratieproblemen. De effecten kunnen een paar dagen duren.

Cafeïne interfereert met veel stofjes in het lichaam. Het remt bijvoorbeeld de aanmaak van melatonine, waardoor er meer slaap- en doorslaapproblemen zullen ontstaan. Het interfereert ook met de opname van ijzer, wat kan zorgen voor bloedarmoede. Dit kan zorgen voor een verminderde doorbloeding, vooral naar de hersenen toe. De voedingsstoffen komen dan niet aan waar en wanneer het zou moeten en kan op lange termijn voor hersenschade zorgen. Als laatst verhoogt koffie de afgifte van het stresshormoon, waardoor een regelmatige drinker meer stress zal voelen. Het kan ook zorgen voor een angstiger gevoel.

Net zoals alles, zijn er ook voor- en nadelen verbonden aan het drinken van koffie. Zoals gezegd zijn er geen heftige effecten aan het drinken van koffie verbonden, als dit met mate wordt gedaan. Dus een bakje bij het ontbijt en na het avondeten kan zeker geen kwaad en is alleen maar lekker.

Geef een reactie