Hoe zorg je ervoor dat je niet in de schulden komt?

Nieuws

Het is natuurlijk niet al te best om in de schulden te zitten. Er zijn heel wat verschillende oorzaken waardoor je in de schulden zou kunnen komen. Je staat op een kruispunt in je leven. Er is een grote verandering in je uitgaven of inkomen. Je bent getrouwd, gescheiden, weduw(e)(naar) of werkloos geworden, arbeidsongeschikt geraakt of je hebt kinderen gekregen of je krijgt opeens extra hoge (zorg)kosten door ziekte. De aanpassing aan deze nieuwe situatie is soms moeilijk of niet snel te realiseren (denk aan verhuizing of opzeggen contracten) en daarmee ontstaan schulden.

Redenen van schulden

Je hebt een laag zelfbeeld, stress of negatieve gevoelens. Om je beter te voelen, doe je uitgaven die, tijdelijk, de pijn verminderen of die positieve gevoelens opleveren.  Je compenseert als het ware de negatieve dingen met beloningen zoals kleding kopen om je bijvoorbeeld prettiger te voelen of om je naar de buitenwereld beter voor te doen dan je je voelt. Een andere reden kan je gedrag zijn. Je hebt voldoende inkomsten, maar door je gedrag (nonchalance, jezelf of je budget overschatten, gok-, alcohol- of koopverslaving) kom je niet uit met je geld. De onderliggende problemen die de oorzaak van je gedrag vormen, moeten hierbij aangepakt worden.

In de overlevingsmodus

Als je maandelijkse inkomsten lager zijn dan het bedrag van je vaste uitgaven zoals huisvesting, energie en water, blijft er geen geld meer over voor je basisbehoeften zoals voedsel en kleding. Om te kunnen (over)leven moet je geld lenen. Dit worden ook wel overlevingsschulden genoemd. Een andere reden is overbesteding van je geld. Je hebt in principe genoeg geld en inkomsten, maar je hebt meer uitgegeven dan je te besteden hebt of je hebt te veel kredieten afgesloten en bent hierdoor in de financiële problemen gekomen. Je schuld is ontstaan door overbesteding.

De deurwaarder

Wanneer je in Amsterdam woont en je hebt aardig wat schulden die je niet altijd goed kunt afbetalen kan het zijn dat er een deurwaarder langs komt. Een deurwaarder in Amsterdam komt langs om beslag te leggen op je inkomsten, salaris en banktegoeden. Een deurwaarder heeft wettelijke bevoegdheden om betalingen af te dwingen. Bij heftige huurachterstanden kan het ook zo zijn dat een deurwaarder je pand gaat ontruimen. Dus hij neemt al je spullen in beslag zodat je alsnog je huur kunt betalen. Al deze dingen zijn natuurlijk echt niet leuk om mee te maken. Daarom is het een beter idee om dit allemaal proberen te vermijden door goed op je geldzaken te letten.

Geef een reactie