Spotverlichting: dit moet je weten

Nieuws

Spotverlichting kan een ruimte volledig transformeren. Het ligt natuurlijk wel aan de ruimte en de bouw van een woning hoe je spotverlichting kunt gebruiken. Ik heb recent mijn oude energieverspillende lampen omgeruild voor duurzame LED inbouwspots. In deze blog wil ik jullie graag meer vertellen over deze spotverlichting.

Wat zijn LED inbouwspots?

Volgens de vele leveranciers van LED spotverlichting bestaat een LED inbouwspot eigenlijk uit twee delen, namelijk de armatuur en de driver. In de eerste zitten de LED chips en de driver voorziet deze van stroom. De lichtbron geeft een lichtkleur die kan worden uitgedrukt in Kelvin (K). De breedte van de lichtbundel wordt veelal aangegeven in graden.

LED spots zijn tegenwoordig enorm populair. Ze verbruiken 70% minder energie dan halogeenspots, welke vroeger veel werden gebruikt. Daarbij hebben de LED lampen een langere levensduur. Ze kunnen namelijk tot wel 50000 branduren draaien, en dat is veel. LED verlichting is daarom een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor veel lampen die huishoudens nu nog gebruiken.

Inbouwspots en uitbouwspots

Inbouwspots worden in een plafond of muur gebouwd. Hierdoor is er wel wat bouwwerk nodig om de spots te installeren in je woning. Maar wanneer ze eenmaal hangen dan zijn ze ook volledig weggewerkt in de woning. Dit geeft een heel stijlvol en moderne uitstraling. Je kunt inbouwspots ook goed gebruiken om specifieke gebieden of voorwerpen te verlichten. Zo zie je inbouwspots vaak bij een kookeiland of in de badkamer.

Naast inbouwspotjes heb je ook uitbouwspots. Uitbouwspots worden bevestigd aan een bestaand lichtpunt. Hierop kan dan een enkel of meerdere lichtspots geplaatst worden. Het voordeel van opbouwspots is dat je de spots kunt richten op de plaatsen waar meer belichting nodig is. Zo kun je bepaald meubilair of decoratie aan de muur accentueren met opbouwspots. Daarbij zijn ze makkelijk te bevestigen zonder hiervoor een gat in de muur te hoeven maken.

Welke spotverlichting heb je nodig?

Natuurlijk heb je binnen deze LED inbouw- en uitbouwspots ook nog allerlei soorten en merken spotverlichting. Je kunt kiezen voor designlampen met bijvoorbeeld een heel opvallend ontwerp, of juist een subtiel en simpel ontwerp. En je hebt uiteraard verschil in de kwaliteit van de materialen.

Ik heb uiteindelijk online advies gevraagd over de lampen die ik precies nodig had en gevraagd hoe ik deze het beste kon bevestigen. Wanneer je niet zo technisch bent, zoals ik, dan is het goed om een expert te vragen om hulp. Zeker wanneer je online je nieuwe lampen besteld, dan wil je niet voor verassingen komen te staan.

Geef een reactie