Spataderen, wat nu?

Nieuws

Spataderen hebben is geen pretje. Het zijn aders in de benen die zijn verwijd. Ze ontstaan als de kleppen van je aders niet meer goed sluiten, waardoor bloed terug gaat stromen in je benen. De druk is dan hoger en aders rekken uit. Het gevolg: een spatader. Dit is niet alleen esthetisch onprettig. Spataderen kunnen zorgen voor jeuk, krampen, gespannen benen en nog meer ongemakkelijkheden. Soms is het lastig te voorkomen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het risico op deze vervelende huidaandoening te verminderen.

Beweeg!

Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Er zijn ook gerichte oefeningen die je kunt doen.
Als je veel moet zitten, omdat je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt, probeer dan aan een stabureau te staan. Als je de hele dag moet studeren of er is simpelweg geen bureau aanwezig waar je aan kunt staan, probeer dan heel regelmatig even te lopen. Bewegen zorgt ervoor dat het bloed beter wordt rondgepompt. Dat verkleint het risico op spataderen.

Steunkousen

Mensen die erg last hebben van spataderen kunnen ook steunkousen kopen. Misschien denk je dat steunkousen alleen worden gedragen door oudere mensen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Ook veel jongere mensen dragen deze kousen. Het is ook zeker geen schande, en als je het niet zo graag aan de wereld toont, dan doe je er gewoon een lange broek, rok of jurk overheen. Echt niemand die ziet dat je steunkousen draagt. Het zijn vaker vrouwen die deze kousen dragen dan mannen. Dit omdat ze vaak worden gedragen bij spataderen. En spataderen komen vier keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook bij zwangerschap loop je meer risico op het ontwikkelen van deze ergerlijke spataderen. De reden dat steunkousen een redder in nood kunnen zijn is de volgende: De kousen hebben een speciaal drukverloop. Hierdoor pompen de aderen het bloed beter rond. Het afvoeren van bloed en vocht uit de benen gaat zo beter. Op deze manier is de kans op nieuwe spataderen veel kleiner. De kousen zijn trouwens ook te gebruiken voor zware of vermoeide benen, of bij trombose. Podobrace heeft verschillende soorten op de webshop staan. Er zijn drie verschillende ‘drukklassen’ in de kousen die zij aanbieden op hun website. Drukklasse één is bijvoorbeeld voor lichte spataderen en vermoeide benen. Drukklasse twee is beter bij zware spataderen door een zwangerschap bijvoorbeeld, benen of voeten die heftig opgezwollen zijn, en wanneer je in de nacht kramp in je spieren hebt. De laatste drukklasse; drukklasse drie, die zijn voor de echt heftige spataderen, chronische klachten en meer.

Geef een reactie